Najbližšie podujatia - Turistický klub Slimáci Veľký Meder

Turistický Klub Slimáci - Veľký Meder
Nagymegyeri Csigák - Turista klub
Prejsť na obsah

Hlavná ponuka:

Najbližšie podujatia

Turistika
28.10.2017 - Okolo Veľkého Medera (TOM) - Nagymegyer és környéke (TOM)
Trasa/útvonal: podľa pozvánky/ meghívó alapján
Dĺžka trasy/útvonal A :  
 

 
   


11.11.2017 - Tríbeč - Hrad Gýmeš - Gaštanica - Tríbecs - Gímesi vár - Gesztenyés
Trasa/útvonal: podľa pozvánky/ meghívó alapján
Dĺžka trasy/útvonal A :  
 
Gýmeš ako stredisko panstva patril Forgáchovcom s výnimkou malých prestávok až do roku  1945. V roku 1868 založil gróf Karol Forgách za obcou pod hradom muflóniu zvernicu, ktorej stav bol v roku 1883  vypustený do prírody. Lesy pod Gýmešom boli európsky významným poľovným revírom.
Pod hradom sa nachádza chránená Jelenská gaštanica. Za obcou smerom na stredisko Remitáž, odkiaľ vedie jedna z ciest na  hrad, sú dva rybníky.

Hrad Gýmeš - zďaleka viditeľná monumentálna hradná zrúcanina, dominanta celého horného Požitavia, má zachovanú neskororománsku vežu, zvyšky gotických palácov a renesančného opevnenia. Veľkolepo pôsobí ruina barokovej kaplnky sv. Ignáca, ku ktorému sa tu v druhej polovici 18. storočia konali púte, s rituálom lopatového tanca.

 A kirándulást a romantikus Gímesi (Jelenec) várromhoz megtoldhatjuk a gímesi (Jelenec) Gesztenyés meglátogatásával. A zöld turista útvonal vezet hozzá. A szelídgesztenye (Castanea sativa) nem tartozik a Tribecsi erdő eredeti fafajtái közé. A vidékre a Gímesi (Jelenec) várból származó Forgáchoknak köszönhetően került. A gesztenyést állítólag a nemzetség alapítói a 13. század közepén telepítették. Ez azt jelenti, hogy Szlovákia területén a legrégebbi, egyúttal sikeres mesterségesen telepített erdei növényzetről van szó. A tölgyes-gyertyános erdei környezetben meghonosodott szelídgesztenyének köszönhetően manapság a Gímes (Jelenec) alatt több mint háromszáz éves fák nőnek. A ritka növényzetet, amely 3,8 ha területet foglal el, 1952 óta a törvény is védi. A Gímesi hegytömb erdei növényzetének a jellege a Zobori részhez hasonlatos. Viszont kevésbé vannak jelen a melegkedvelő fák és a réti növényközösségek. A helyi állatvilág különlegességei a muflonok, melyek jelenléte újfent a Forgáchoknak köszönhető. Szenvedélyes vadászokként 1868 és 1869 között birtokukon muflon rezervátumot hoztak létre. Vadászszenvedélyükről tett tanúbizonyságot az az 1756 muflon trófea, amelyek hajdan a kastély termeit díszítették. Jelenleg ezek a csodálatos állatok, a számos őzzel és vaddisznóval a Tribecs-hegység erdeinek díszei.
   


Copyright (c) 2015 - Nagy Albert Veľký Meder. All rights reserved.
Návrat na obsah | Návrat do hlavnej ponuky